Konkurs za novi krug podrške za organizacije civilnog društva

Bez autora
Jul 23 2012

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je konkurs za novi krug podrške za organizacije civilnog društva u Srbiji, čiji godišnji fond iznosi milion evra. Konkurs važi za celu teritoriju Srbije i biće otvoren od 29. jula do 15. avgusta 2012. godine.U centru pažnje biće programi koji se tiču ljudskih prava, političkog pluralizma, borbe protiv diskriminacije na svim nivoima, međuetničke, međuverske i međukulturne tolerancije.

Konkurs za novi krug podrške za organizacije civilnog društvaDelegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je konkurs za novi krug podrške za organizacije civilnog društva u Srbiji, čiji godišnji fond iznosi milion evra.

Konkurs važi za celu teritoriju Srbije i biće otvoren od 29. jula do 15. avgusta 2012. godine.

U centru pažnje biće programi koji se tiču ljudskih prava, političkog pluralizma, borbe protiv diskriminacije na svim nivoima, međuetničke, međuverske i međukulturne tolerancije.

Menadžerka programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) Ana Milenić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru objasnila je da se projektni predlozi na konkurs mogu podnositi iz jedne ili više oblasti. Uslov za učešće je da aplikant bude neprofitna organizacija, a ne može aplicirati, na primer, politička stranka, dodala je ona.

Ukupni fond od milion evra podeljen je na dva “lota” od po 500.000 evra. Razlika je što se u jednom konkuriše za minimalni iznos od 10.000 do maksimalnog od 50.000 evra, s tim da je minimalno učešće kofinansiranja pet posto, dok se u drugoj grupi, odnosno "lotu", konkuriše za za minimalni iznos od 50.000 do 100.000 evra, uz minimalno kofinansiranje projekta od 20 posto, objasnila je Ana Milenić.

Šef sektora operacija Delagacije EU u Srbiji Martin Kern je istakao da je civilni sektor jedan od ključnih igrača u evrointegraciji, izgradnji demokratije i demokratskog društva, u pomoći tranziciji. Aktivno uključenje civilnog sektora važno je da bi građani mogli da utiču na politiku vlade, da učestvuju u donošenju odluka i da budu kontrolor javnom sektoru, dodao je Kern.

Svi detalji o konkursu, biće predstavljeni u sredu u Nišu i u petak u Novom Sadu, a dostupni su i na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik